ÉTEK
A Tudás nem helyettesíthető   semmivel.
Testkultúra - Tudástár
Élettudomány és TEstKultúra


​Táplálék a Testnek - Táplálék a Tudatnak


Testalkatelemzés
Nem vagyunk egyformák, viszont mindenki úgy tökéletes, ahogy van és a jelenlegi formájában kell kihoznia magából a lehető legjobbat. Ennek okán az alapvető testalkat meghatározása elengedhetetlenül fontos mindenki számára, aki felelősséget érez önmaga és a testi-szellemi egészsége iránt. Az alapvető testalkat meghatározása része az Élettudomány (Ájurvéda) eszköztárának, aminek segítségével az ember válaszokat kaphat önmagával kapcsolatban. A válaszok segítségével megértést szerezhet a fizikai teste működéséről és annak optimális működtetéséről.

Képet kaphat az őt mozgató erőkről és azok hatásairól, amelyek ismeretében megértheti a körülötte lévő történések miértjeit. Megértést szerezhet önmagáról, aminek segítségével tudatosan irányíthatja maga körül a dolgokat és aminek ismeretében optimalizálhatja az életének minden területét. Nevezhetjük "Sorselemzés"-nek is hiszen a megszerzett ismertek birtokában stabilabb jövőképet tudunk kialakítani és mivel már ismerjük magunkat, tudjuk mire számíthatunk önmagunk tekintetében. Ez ad egy fajta stabilitást.


Testalkathoz igazított étrend
Sohasem az a lényeges, hogy mi van a tányéron, hanem az, hogy ki lesz az, aki azt elfogyasztja. Az alapvető testalkatunk ismeretében leszünk csak képesek eldönteni, hogy ami a tányéron van az támogatja-e az egészségünket vagy betegre fogjuk enni vele magunkat. A testalkathoz igazított táplálkozás lesz az alapja az egészségmegőrző életmódnak, illetve ez fog segíteni a már kialakult, az egészséget hátrányosan érintő állapotok megszüntetésében. 

Dietoterápia - Egészséget támogató táplálkozási tanácsadás
A helyes táplálkozás a tartós egészség alapja, így ez az egyik legfontosabb ismeret, mivel az egészségi állapotunkat az határozza meg, hogy mi kerül be a KÜLVILÁGBÓL és alakul át bennünk BELVILÁGGÁ.  A szánkon (és az érzékszerveinken) keresztül jut be minden, ami táplál vagy elpusztít minket. Azzal tartjuk magunkat egészségesen, amit megeszünk és azzal tesszük magunkat beteggé vagy tartjuk magunkat betegen, amit megeszünk. Az alapvető testalkat megismerése ebben a tekintetben is nélkülözhetetlen.

Testzsír csökkentés
Az elhízásra nincsen elfogadható indok, így amilyen gyorsan csak lehet meg kell szabadulni a felesleges testzsírtól. Léteznek komoly hatékonysággal rendelkező, tartós megoldások ennek megvalósítására. Tartós túlsúllyal nem képzelhető el tartós egészség.

Kibillent egészségi állapotok felszámolása
Az Élettudomány (Ájurvéda) alapvető küldetése az egészséges állapot megtartása. A kérdés sohasem az, hogy mit lehet helyreállítani, hanem hogy Hogyan? és Mennyi idő alatt?. Ennek feltételei a Nyitottság, az Együttműködés és az  erős Szándék a változásra. 

Manuálterápiák
Masszázs - Önmasszázs - Meridiántorna. A helyesen kivitelezett testmasszázs értéke felbecsülhetetlen, hiszen egyszerre kezeli a testet, a lelket és a tudatot. A meridiánok stimulálása működésben tartja a keringést és az energia áramlását. A manuálterápiák rendszeres alkalmazásával sokat tehetünk az egészségünk helyreállításának és megőrzésének érdekében.

Légzésterápia
Minden testalkat számára létezik harmóniában tartó és harmóniába hozó légzési módszer. Ezeken túlmenően további lélegzés-gyakorlatokkal támogathatjuk a belső egyensúlyt, ami majd egyensúlyban tartja számunkra a külvilágot is.